Детската площадка – бесопасна и интересна (част 1)

Да изберем игрите на открито пред стоенето пред телевизора или компютъра!

Игрите на открито каляват децата и подобряват физическото и психическото им здраве. Движението оказва влияние върху процесите на растеж и развитие, които при децата са много интензивни. Движейки се, децата откриват и опознават заобикалящият ги свят, което стимулира психическото им развитие. Детската площадка е контролирано от възрастните пространство за игра и общуване, като предимството на обществените площадки за деца е във възможността именно за общуване и взаимодействие на децата. Те дават много възможности за наблюдение как детето се учи да общува с другите деца, осъществява първите си социални контакти, иска да бъде харесано от приятелите си.

Playground-Impresia LtdЕто защо игри навън са за предпочитане пред  телевизията и компютърните игри. Но едва ли има някой, който да не е чувал за това. Така че ние имаме за цел не просто да ви убеждаваме в ползите от заниманията на открито, а да навлезем в дълбочина и да разграничим подходящите детски съоръжения за различните възрасти и способностите, които децата развиват благодарение на играта с тях.

Ще започнем с най-малките

Ранното детство обхваща периода до три годишна възраст. Главна особеност за тази възраст е, че децата са започнали да опознават тялото си и неговите особености, но не го владеят достатъчно добре. За да се осъвършенстват и да придобият по-добър контрол им помагат игрите. Те са предизвикателство и основно средство за комуникация за децата до три годишна възраст. След втората година децата са овладели основните двигателни умения – те ходят, бягат, пълзят, провират се и се катерят. Но е важно да съобразяваме, че те имат малки съпротивителни сили, но в същото време голяма ранимост. Затова е важно местата, на които играят те, да са съобразени с тези особености. Децата до три години падат много по-често, затова под съоръженията за игра, от които може да се падне, задължително трябва да има ударопоглъщаща настилка.

Koи съоръжения за подходящи за децата до три годишна възраст?

Не всички съоръжения на детската площадка са подходящи за използване от деца под три години, поради което е удачно на по-големите площадки кътовете за най-малките да бъдат обособени и отделени от останалите съоръжения, така че малчуганите да нямат лесен достъп до тях. Кое различава съоръженията за деца до три години от останалите? На първо място височините – за най-малките максималната височина на падане не трябва да надвишава 60 см. Но не е задължително това да ви създава асоциация за скучна ниска пързалка със стълбичка, която не представлява никакво предизвикателство за децата и след второто спускане им омръзва. Съществуват и катерушки и спортни съоръжения, които не представляват опасност за децата, тъй като височината им на падане не надвишава 60 см, но същевременно насърчават развитието на уменията на децата да балансират, да проявяват настойчивост и волеви усилия, увереност в собствените си сили и внасят състезателен елемент в играта на децата, които се опитват да се справят с препятствието.

Climbing-Impresia Ltd

Люлките за децата до три годишна възраст също би трябвало да се различават от тези за по-големи деца. Характерна за най-малките е тяхната непредвидимост и възможността да се пуснат по всяко едно време, докато се люлеят, което може да доведе до сериозни наранявания. Затова е желателно седалките за децата под три години да бъдат от тип „кошче“, при които децата се казват и слизат от люлката само с помощта на възрастен.

Малките деца често искат да подражават на по-големите в игрите им. Тъй като седалките от тип „кошче“ могат да бъдат поставяни в съседство до седалките за по-големи, това позволява деца от различни възрасти да играят и да се люлеят заедно.

Да създадем предизвикателство!

Игрите трябва да насърчават децата да използват въображението си. В тази посокат помагат тематичните съоръжения, които учат децата да разпознават животните, цветовете, предметите и дават възможност за ролеви игри. Щастливи сме да отбележи, че в България все по-често се изграждат детски площадки, посветени на различни тематики, които пренасят децата по време на игра в приказки и въображаеми светове.

Децата до три годишна възраст (а и след това) често имитират възрастните в игрите си. Дори цялата площадка площадка да не е посветена на определена тема, винаги може да бъде внесен тематичен елемент, като той може да бъде както от света на животните, така и да наподобява превозни средства или други предмети от реалния свят. Чрез игрите детето може да си представя, че язди конче, кара кола или мотор, вози се на кораб или влак, продава в магазин или извършва някое друго действие, интересно и познато от света на възрастните.

Horse-Impresia Ltd

Следва продължение…

Полезна ли ви беше статията? Искате да допълните или споделите нещо по темата? Ако е така, ще се радваме да използвате полето с коментарите под публикацията. 🙂

Детски площадки ,