Интересни и нестандарти детски площадки по света (част 1)

Това е началото на поредица публикации, в които ще ви разказваме за интересни детски площадки по света. Някои от тях са дело на прочути дизайнери, а други са направени от рециклирани материали, но всички са нестандартни и предизвикват интерес с визията си.

Площадка „Алигатор“ в Сао Пауло, Бразилия

Площадката е идея на роденият в Полша, понастоящем живеещ в Бруклин художник Олек, по случай изложба, проведена през лятото на 2012 г. в Сао Пауло, Бразилия. Алигаторът е изцяло покрит с изплетена от акрилна прежда облицовка с бразилски панделки. Този подход Олек нарича „мултикултурен микс“.

Вътрешността на алигатора представлява огромен тунел с множество входове и изходи. Стълбища позволяват на децата да се изкачват на гърба на животното, а от отворената му уста се спуска висока пързалка.

Алигатор в Сао Паоло 2Снимки: www.designboom.com

Нестандартни площадки от Дания

Monstrum playgroundСнимка: www.monstrum.dk

Тази площадка е проектирана от датската фирма Monstrum. Детските площадки на Monstrum никога не остават незабелязани не само от децата, но и от възрастните, защото не се подчиняват на стандартните представи за детска площадка. Тяхно дело са съоръжения под формата на гигантски паяк, разбит самолет, корабокруширал кораб, огромен охлюв, подводница и много други. Основно мото на фирмата е, че дизайнът на детската площадка трябва да бъде отражение на света около нас. Според тях „светът е наистина фантастично, цветно и опасно място, в което децата растат. Детската площадка трябва да бъде равнопоставена алтернатива, където децата могат да се научат да оценяват рисковете в безопасна среда.“

„Яйце“ в Стокхолм, Швеция

Съоръжението за игра под формата на яйце е дело на датския скулптор Егон Мьолер – Нелсен. Преследван от нацистите, той мигрирал в Швеция и през 1951 г. създал там площадка, за която обитателите на града са му благодарни и до днес. Влизайки в „яйцето“, децата се изкачват по стълбички и се спускат по вътрешна пързалка, краят на която е и изходът от съоръжението.

egg-playground

Детска площадка, направена от рециклирани роторни перки в Ротердам, Холандия

Wikado Playground 1

Мястото за игра, на което са разположени нестандартните съоръжения, се е нуждаело от реновиране и са били наети архитекти, които да проектират нова площадка за игра. Те решават да използват пет изхвърлени роторни перки от вятърни турбини. Нарязани на части и преработени, перките днес са се превърнали в тунели, кули, мостове, рампи и пързалки.

Wikado-Playground-2Снимки: www.inhabitat.com

Детски площадки