Да бъдеш мениджър за един ден

Вчера (28 март) имахме удоволствието да се включим в националната инициатива на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“. На този ден ученици и студенти от страната имаха възможност да заемат управленски постове в различни организации с цел подпомагане на бъдещото им професионално ориентиране.

Наш мениджър за един ден беше ученик в десети клас от СОУ „Димитър Благоев“ в нашия град, Провадия. Той се казва Ивайло и има интереси за бъдещо развитие в областта на икономиката и най-вече рекламата, затова ние му предложихме позицията на Мениджър Маркетинг и Продажби.

Щом пристигнахме на работното място, представихме Ивайло на целия екип в офиса. Освен заниманията, свързани с маркетинга и продажбите, му беше разказано накратко за работата и задълженията, свързани със счетоводството и човешките ресурси. В този момент един от проектантите ни работеше върху проект за детска площадка, а управителят водеше своите безкрайни разговори по телефона. „Новият мениджър“ наблюдава работата им, но съвсем за кратко, тъй като го очакваха доста задължения, с които трябваше да се справи в рамките на деня.

Manager for a day at Impresia LtdСъвместна работа с нашия мениджър

Не е тайна за никого, че сблъсъкът между желаната работа и очакваните задължения на учениците в бъдеще е огромен за повечето млади хора, които попаднали в реални пазарни условия, остават разочаровани от действителността. Затова „работният ден“ на Ивайло започна малко нестандартно – с бял лист, на който трябваше да опише представите си за ежедневието и задълженията на един мениджър в тази област. Написаното нямаше да четем преди края на деня, когато щяхме сравним неговите представи с това, с което реално сме се занимавали.

Истината е, че той ни изненада много приятно с вижданията си относно ежедневието на един специалист в тази област и успя да опише много точно качествата, които трябва да притежава. Някои от неговите думи, които ни впечатлиха най-много: „в днешно време най-лесната и добра реклама става чрез Интернет“, както и „за да е успешен един проект, трябва да има добър маркетинг“.  Доста се посмяхме на твърдението му, че „ако повечето време мениджърът прекарва във Фейсбук,  надали ще успее в работата, с която се е захванал“, тъй като една от задачите му е рамките на деня беше да създаде рекламно послание за реклама във Фейсбук. 🙂

Освен тази, той имаше още няколко предвидени задачи за изпълние. Една от тях беше да анализира нашия уеб сайт и да оцени предимствата и недостатъците му за нашия бизнес, както и да даде препоръки за подобряването му. Удвително е колко свежи идеи има в главата на един ученик! Той успя да покаже на нашия екип още една различна гледна точка, като част от неговите съвети действително възнамеряваме да приложим в практиката си.

Manager for a day Impresia Ltd

След приключването на планираните задачи го помолихме да изкаже впечатленията си от изминалия ден и ползите за него. На първо място той изтъкна запознанството с нови хора и придобиването на нови знания. С това бяха свързани и част от мотивите му да участва в проекта „Мениджър за един ден“. Беше откровен и сподели, че според него работата е доста натоварваща и за момент сме успяли да изморим и него. Но на въпроса иска ли да стане мениджър един ден, той без никакво колебание отговори „ДА“! 🙂

Събития