Атрактивни занимания с нулев бюджет за децата в градината (част 1)

В днешно време става все по-трудно да отделим децата от компютъра или телевизора, за да поиграят навън. Традиционните игри и забавленията на открито стават все по-малко предизвикателство за тях. Но, както знаете, физическата активност е ключов фактор за пълноценното развитие на децата, така че, ако успеете да провокирате интереса им и да ги мотивирате да прекарват повече време навън – точка за вас!
Голяма част от хората, дори и да не разполагат с двор или градина в дома си, имат вила или къща с двор на село. Затова ще ви покажем няколко идеи за занимания на децата, които биха могли да се приложат на открито. Те ще привлекат вниманието им, а най-хубавото е, че не ви трябват никакви средства, за да ги реализирате.

Мини джунгла с динозаври

Всичко, която ви трябва, е стара автомобилна гума, леген или някакъв друг съд, в който да засеете растения съвместно с децата. Можете да комбинирате няколко различни вида растителност, както и да добавите екзотични видове, за да се получи ефектът на джунглата. Положителен момент тук е създаването на чувство за отговорност у малките собственици на „джунглата“, които трябва сами да се погрижат за отглеждането и поддържането на растенията. Накрая трябва само да поставите фигурки на динозаври или други животни и джунглата от анимационните филми и компютърните игри ще оживее! 🙂

Мини джунгла в автомобилна гумаАко детенцето е момиченце и не се интересува от тази тематика, можете да му помогнете да изгради градина за своята кукла например. Освен растенията в нея, можете да направите пътечки от камъчета, както и да добавите обзавеждането на куклата (маси, столове), а ако тя не разполага с такова, можете да изработите собственоръчно пейки или перголи за озеленяването на градината, като използвате клончета или пръчки.

Droll's garden

Собственоръчно направена хранилка за птици

За целта трябва да си набавите ролка от домакинска или тоалетна хартия, фъстъчено (бадемово) масло и храна за птици (слънчогледови и други семена). Разнесете маслото по ролката и след това посипете със семената. Закачете хранилката на близък клон и съвсем скоро първите малки, гладни душици ще дойдат, за да получат своя обяд. За децата е истинско удоволствие да наблюдават това и да усетят удовлетворението от труда си.

Bird Feeder Craft

Идея и снимки: The Moffat Girls

Направете си плашило!

Дори и да няма какво и от кого да пазите, самото създаване на плашилото ще бъде много интересно за по-малките деца. Те могат да го облекат в стари или омалели вече дрешки и така новият им въображаем приятел, който пази цветята, ще носи нещо, подарено от тях самите.

Scarecrow

Малките градинари

Позволете на децата да си посеят и отгледат нещо, като това могат да бъдат както цветя, така и например някои видове зеленчуци. Но не изисквайте от тях просто да помагат да вас, а им обяснете как да го направят сами и ако е необходимо, вие помагайте на тях. Така те могат да усетят чувството на отговорност, че постигането на крайната цел зависи само и единствено от тях – ако се грижат за посятото, накрая ще оберат плодовете на труда си, а ако не проявят постоянство, ще станат свидетели на неуспеха, до който води то. А и не е за подценяване и чувството на гордост и пълноценност за едно момиче, да подари на майка си цветя, но не какви да е, а отгледани собственоръчно. 🙂

Gir with flowers

Ще се радваме, ако и вие споделите в коментарите интересни занимания или игри, които практикувате с децата на открито. 🙂

Следва продължение…

За децата, Идеи за градината, Полезни съвети ,