Нека поиграем заедно на открито любими игри от нашето детство!

Родителите на днешните малчугани, които непрестнно искат да държат смартфон или таблет в ръцете си и особено бабите и дядовците им често обичат да си припомнят с носталгия: „нашето детство беше друго“. Без интернет и мобилни телефони, но за сметка на това общуващи реално един с друг, събрани на открито и унесени във весели колективни игри от сутрин до здрач.

Завладяни от мисията да създаваме привлекателна среда за игра на открито, която децата да предпочитат пред таблета или компютъра, ние също много често мислим по този въпрос. Няма нужда да споменаваме, че игрите с активна физическа дейност карат децата да спортуват неусетно, което е задължително условие за здравето и укрепването на организма. Затова с радост приехме поканата на една млада и инициативна дама да станем партньори в организирания от нея ЧЕЛИК – фестивал на игрите, който ще се проведе на 10 и 11 юни в морската градина на Варна. Целта на фестивала е да събере на открито малки и пораснали деца, които да си припомнят и възродят някои позабравени игри от детството на родители, баби и дядовци.

Горди сме, че имахме възможност да допринесем за осъществяването на тази прекрасна идея, като изработим необходимото за играта, чието име носи фестивала – челик и сопи за челик, както и колелата за играта „Карачка“.  Челик е била една от най-популярните игри за момчета в миналото, но дали някои от децата днес са изпитвали предизвикателството да играят челик и познават правилата на играта? В сайта на фестивала организаторите ги описват: В земята се изкопава малка продълговата ямка с дължина 10-15 см и ширина 2-3 см. Необходими са: една пръчка дълга около 1 м и къса пръчка – „челик” с дължина около 10-20 см и диаметър 2-3 см. Играе се на по-голяма поляна, а челикът се бие на разстояние до 30-40 м. Броят на играчите (най-често по-големи момчета) e от 2-ма до 7-8. Първият играч удря челика, а останалите участници, пръснати по поляната, държейки в ръце сопите си, го „пазят”, стараейки се да го докоснат, преди да падне на земята. Играчът, който ще удря челика, го поставя перпендикулярно върху ямката (вместо над ямката челикът може да се повдигне от едната страна с камъче или дървено трупче), подпъхва предния край на тояжката под него, подхвърля го нагоре и докато той е още във въздуха го удря. Ако пазещите не успеят да го докоснат със своите сопи, печели участникът, който го e ударил. Той прави бройки като подхвърля челика, докато го изпусне. Всяка дванадесета бройка прави една „баба”. Този, който направи най-много баби, се счита за най-добрия играч. Ако не може да удари челика до три пъти, играчът става пазач и на негово място идва някой от пазачите.“

„Гори, гори кърпа“, „Замръзванка“, „Кральо, портальо“, „Пържолки“ са част от имената на останалите игри, които децата ще играят по време на събитието. Кои са останалите игри, както и правилата на всяка от тях, можете да видите в официалния сайт на фестивала cheliksopa.com

За всички, които искат да участват или наблюдават как се играе челик, както и останалите игри, входът е свободен. В надпреварата могат да се включат деца над 4-годишна възраст, като игрите са разпределени по възрасти и са предвидени игри, подходящи за всички възрасти. В много от игрите могат да вземат участие и възрастните, което е в подкрепа на основната идея, залегнала в проекта на инициаторите, а именно, че чрез играта децата придобиват умения, които ги подготвят за живота и родителите могат да предадат ценни уроци на децата, правейки едно от любимите им неща – да играят с тях.

Повече подробности, свързани с организацията инициаторите споделят във фейсбук страницата на фестивала.

 

За децата