Няколко забавни игри за детски площадки

Повечето от децата обожават да посещават детските площадки за игра на открито, но Вие можете да направите тези посещения дори още по-забавни с няколко интересни и лесни игри, подходящи за детски площадки. Вероятно ще успеете да привлечете вниманието и на останалите деца на детската площадка и да ги въвлечете в играта.
Всички игри, които виждате изброени по-долу, са свързани с физическа активност, което ги прави полезни за здравето на децата. С малко въображение можете да ги приспособите към възрастта и техните физически възможности. Но най-важното от всичко е да се забавлявате и да прекарвате безопасни и забавни минути навън, наслаждавайки се игрите.

1. „СЛЕДВАЙТЕ ЛИДЕРА“

Тази игра може да се иPlayground gamesграe навсякъде, но на детската площадка е особено забавно. „Лидерът“ използва своето въображение и съоръженията, с които разполагат децата на детската площадка, за да извършва забавни действия. Останалите трябва да го следват и да копират действията му. Играта „Следвайте лидера“ спомага много за развиването на креативността и уменията за общуване.


2. “КРИЕНИЦА“

Да, това е класическата игра, която няма човек, който да не е чувал, но колко са пробвали да я играят на детска площадка? Разбира се, не всички площадки са подходящи за това, но по-големите, с комбинирани съоръжения, в които има катерушки, пързалки, тунели, крепостни кули, са перфектното място за игра, където децата могат да се скрият, за да не бъдат намерени. Малчуганите тичат, катерят се и се пързалят, докато се забавляват и това неусетно им набавя така необходимата физическа активност.

3. „ПРЕСЛЕДВАНЕ“

Това е игра, която обединява игрите на криеница и гоненица. Децата трябва да бъдат разделени на две групи – групата на преследвачите (могат да се наричат полицаи) и групата на преследваните (например избягали затворници). Групата на преследвачите трябва да бъде малко по-голяма от тази на затворниците. Полицаите трябва да имат база, която да служи за затвор на заловените затворници. За такава може да послужи всяко едно комбинирано съоръжение, което има поне една кула с входове към нея. Леснодостъпните входове са стълбите с парапети, а „тайните“ входове могат да бъдат по-трудните за преодоляване стени за катерене, рампи, въжени стени и т.н.

Първоначално всички деца се събират в „базата“, след което се дава малко време на затворниците, за да избягат и да се скрият. През това време малките полицаи трябва да бъдат със затворени очи. След като времето изтече, „алармата“ на затвора се задейства и преследвачите трябва да Playground games (1)намерят и хванат избягалите затворници. За аларма можете да използвате най-обикновена свирка.
Затворниците могат да бягат и да се катерят, където си пожелаят в рамките на детската площадка, за да не бъдат хванати. ЗаPlayground games (2) да се счита за хванат един затворник, преследвачът трябва да успее да го обгърне с ръце, а не просто да го докосне. След това затворникът е длъжен да се върне с полицая в базата, където ще бъде пазен от други полицаи. Останалите свободни затворници могат да се опитват да освободят заловените, като за целта трябва да проникнат в базата и да успеят да ги хванат за двете ръце. Крайната цел на преследвачите е да върнат всички избягали затворници в базата.

4. „КРАЛЯТ НА ПЛАНИНАТА“

Това е една актиKing of the mountain (1)вна игра за катерене със състезателен елемент. За да я изигрете, ще Ви бъде необходимо съоръжение за катерене, на върха на което да поставите флагче (знаменце, цветна кърпичка, шалче или каквото имате под ръка). Подайте сигнал на децата, след който те трябва да изкачат върха възможно най-бързо и да донесат знаменцето. Победителят е „КралKing of the mountain (2)ят на планината“.
Ако в играта участват повече деца, можете да ги разделите по две, за да бъде по-безопасно.
С играта „Кралят на планината“ можете да упражнявате чувстото за съревнование, което децата е необходимо да развият, за да бъдат конкурентоспособни в бъдещи ситуации.

 

5. „ТЪРСАЧИ НА СЪКРОВИЦА“

За тази игра трябва да разполагате с пясъчник. Тя може да се играе както в детски градини и на обществени площадки, така и в домашни условия, стига да разполагате с пясък за игра.
Поставете „съкровището“Playground treasure в кутия, която предварително сте подготвили. Това може да бъде както най-обикновена кутия от обувки, така и всякаква друга. За да засилите емоцията и предизвикателстово, можете да боядисате или декорирате кутията, така че да заприлича на кутиите със съкровища от приказките. Кажете на децата да си затворят очите, докато вие заровите съкровището на тайно място в пясъка. След това те трябва да дойдат и да го изровят, като този, който го направи първи, е победител. Играта, в този си вариант, е подходяща за по-малки деца.

При по-големите можете да провокирате интереса, като нарисувате „карта“, в която е начертан пътя до съкровището. В този случай малките златотърсачи не трябва да знаят, че то е заровено в пясъка. Включете в играта и останалите съоръжения от площадката, като опишете местата, на които малчуганите трябва да се спрат и действията, които трябва да извършат по пътя към съкровището. Например можете да ги накарате да отидат до люлката и да се залюлеят определен брой пъти, след което да стигнат до пързалката и да се спуснат по нея. След това да намерят лопатките, с които ще копаят и които вие сте скрили в тунела и т.н. Можете да включите и дете „пазител“ на лопатките или друг необходим инструмент, което да ги дава само след отгатване на гатанка, решаване на задачка или някакво друго предизвикателство за ума.
Това е игра, която съчетава физическата активност с логическо мислене, затова горещо Ви я препоръчваме. 🙂

Всички използвани снимки са от www.impresia.net.

С помощта на тези игри детската площадка може да бъде видяна по различен начин – не като място, което отнема предизвикателството на игрите. Не като място, което обгражда децата с ограда и ги ограничава до стандартните действия, които позволяват съоръженията на детската площадка, а като място, където могат да се играят вълнуващите игри от улицата, но в безопасна среда.

Детски площадки, За децата