Атрактивни занимания с нулев бюджет за децата в градината (част 2)

В първата част на Атрактивни занимания с нулев бюджет за децата в градината предложихме няколко идеи за превръщането на кътче от двора и градината в интересно и предизвикателно място за игра на малчуганите. Във втората част ще обърнем внимание на играта в нейната динамика, като покажем няколко идеи за собственоръчно създаване на съоръжения за игра в домашни условия. Съоръженията за детски площадки не са евтини и като производител ние добре знаем това. Дори и тези от тях, които са за домашно ползване, са инвестиция, която не е по възможностите на всеки джоб. Затова ще ви покажем няколко варианта за изработването на съоръжения в домашни условия, като някои от тях са изпитани през годините в детството на редица поколения.

Добрите стари автомобилни гуми

Има ли някой, израснал в края на миналия или началото на нашия век, в чието детство, по един или друг начин, да не са присъствали те?

tyre swing
Без значение дали ще заложите на най-лесния традиционен вариант на люлка, който е показан горе на снимката, или ще проявите сръчност и ще придадете нов живот на старата гума, игрите с гуми са атрактивни за децата и им помагат да се научат да балансират.

horse_tyre_swing
tyre swing seat

Автомобилните гуми се използват и от производителите на оборудване за детски площадки за направата на съоръжения за обществено ползване. Ето го и приложението на автомобилните гуми в нашите съоръжения:

Tyre climbing
Ако желаете да научите повече за тази катерушка, кликнете ТУК.

Насърчете децата да излизат по-често навън!

Aко разполагате с необходимите условия – прозорец на неголяма височина и свободно пространство под него, можете да създадете алтернативен изход от стаята на детето. Всичко, което трябва да направите, е да се сдобиете с улей за пързалка и да осигурите мека повърхност под него. Ако не разполагате с естествена тревна настилка, можете да поставите гумена такава, както и пясък, а за нещо не и малък надуваем басейн през лятото. 🙂

Slide from the window
Възможността да излязат незабелязани от вкъщи през „задния“ вход крие особено очарование за децата. Така те ще излизат по-често навън, вместо да стоят пред компютъра или телевизора, което е и крайната цел.

Създайте предизвикателство!

По-сръчните в семейството могат да оформят най-различни варианти, като тук граница е само въображението. Опитайте да изградите серия от препятствия в част от двора, които трябва да бъдат преодолени от детето, без да падне, за възможно най-кратко време или състезавайки се с други деца. В зависимост от възрастта на децата, включете мостче, въжета или греда за преминаване. Съобразявайки възможните опасности и рискове, можете да добавите и елементи за висене, катерене и т.н. Така децата ще се стараят да подобряват резултатите си, като същевременно поддържат добра физическа форма и развиват основните двигателни умения.

Hadmate playground facility

За най-малките

Направете си люлка тип „гащички“, която да обхваща стабилно тялото на детето и я закачете в градината. Детенцето със сигурност ще се забавлява при чувството за „полет“ и то без ничия помощ. Всичко, което се изисква от вас, е да се уверите, че текстилната част и въжетата са достатъчно здрави, за да издържат детето.

baby swing

Независимо дали ще приложите някоя от тези идеи или ще заложите на собственото си въображение и изобретателност, крайната цел е децата да се движат, да се забавляват и да се чувстват щастливи, нали? 🙂

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от идеите са подходящи за прилагане само в домашни условия под наблюдението и отговорността на родителите, тъй като не отговарят на изискванията за безопасност на съоръжения, които се използват от повече деца, възможно е материалите да не са изпитани и да са недостатъчно издържливи, поради което съоръженията могат да крият непредвидени рискове и опасности.

Може би сте виждали още по-интересни идеи за създаване на детски кътове в домашни условия? А вероятно дори вече сте правили нещо подобно в дома си? Ако е така, ще се радваме да ни допълните в полето за коментари долу.

За децата, Идеи за градината