Интересни и нестандарти детски площадки по света (част 2)

Във втората част от поредицата публикации, в които ще ви разказваме за най-интересните детски площадки по света, ще разгледаме детска площадка, в която се разхождат малки „хобити“, една „плодова“ детска площадка и площадка, на която люлките висят от гигантските пипала на октопод. Как звучи само, а? Не можем да не завидим на децата от градовете, в които се намират тези площадки! 🙂

„Площадката на хобитите“ в Англия

„Хобитовата площадка“ се намира в имение, построено преди повече от 300 години в Югозападна Англия. Днес то е се е превърнало в прекрасно място за разходка и почивка, с много градини и голямо разнообразие от растителен и животински свят. Мястото се нарича Тhe Vyne, a мястото за игра е изградено от Green Play Project – група от млади иновативни дизайнери.

Hobbit playground

Цялостният замисъл на площадката много напомня на историята за хобитите. Зоната за игра е разнообразна – има множество тунели и дупки, свързани с тръби, по които се предава звукът, пясъчник, пързалка, пожарникарски лост, мост, както и по-спокойни места за отдих. Изграден е интерактивен поток, чиято струя децата могат да контролират чрез специално създаден шлюз. Предвидени са строителни материали под формата на пясък и чакъл, за да могат децата да използват въображението си и да експериментират с водата, като градят пясъчни замъци, басейни и язовири.

Hobbit playground 2

Всъщност най-хубавото на тази площадка, според нас, е приликата на нейните форми с натуралната среда – пързалката се спуска по естествен склон, под моста има тунел в земята и т.н. Всичко това създава на децата усещане за свобода сред природата, а не напомня за игрите сред изкуствено построени от възрастните места за игра. Всичко това, разбира се, дава тласък на въображението на децата и поражда нови и интересни игри.
Можете да прочетете още информация за проекта в сайта на Green Play Project.

„Плодовата“ площадка

„Плодовата“ площадка се намира в Стокхолм, Швеция. Оригинална и свежа е – повечето съоръжения представляват плодове, но в истинския им вид, а не под формата на стилизирани фигури. Много дизайнери използват плодовете като мотив за проектирането на съоръжения за игра, но „истински“ плодове, на които освен всичко може и да се играе, децата не могат да видят всеки ден. Площадката несъмнено е много привлекателна за малчуганите, да дали само за тях..? 🙂

Fruit playground

Площадката с откопода

Следващата площадка е в град Wanganui, в северната част на о-в Нова Зеландия. Тя се състои от стандартните за всяка друга елементи – люлки, пързалки, катерушки, но изглеждащи по нестандартен начин.
Безспорно най-заинтригуващата част за децата е гигантски октопод, простиращ се на голяма площ, от чиито пипала висят люлки, а главата му е куха, така че децата да могат да се покатерят в нея и да погледнат през неговите очи.

Octopus playground

На тази площадка няма съоръжение, което да не привлича вниманието, но особено впечатление прави една голяма обувка – къща, до върха на която децата могат да се покатерят от вътрешната страна и да се спуснат по пързалката надолу. Тази обувка, както и всички съоръжения, в които мъниците „се изгубват“ от погледа на възрастните, крият особено очарование за тях, защото олицетворяват техния малък свят, в който големите не могат да влязат.

Shoe playground

Оригинална детска пързалка под формата на обувка

За тази площадка научихме от: http://beefaerie.wordpress.com/2007/10/10/the-best-playground-in-the-world/

По света има толкова интересни и уникални места за игра, затова ние ще продължим да пишем по темата. А вие можете да прочетете и първата част на Интересни и нестандартни детски площадки по света, ако не сте го направили още. 🙂

Детски площадки