Здравословно ли е теглото на вашето дете?

babyТеглото на децата има голямо значение за тяхното здравословно състояние сега и в бъдеще. Децата с наднормено тегло са по-склонни да пораснат във възрастни с наднормена маса, които се сблъскват с всички рискове за здравето, които наднорменото тегло може да донесе.
Ако вашето дете е с наднормено тегло, време е да предприемете действия за намаляването му СЕГА!

Чрез показател, наречен индекс на телесната маса (ИТМ), можете да изчислите в коя категория попада теглото на детето в зависимост от неговия пол, тегло и ръст.

ИТМ се изчислява като телесното тегло (измерено в килограми) се раздели на ръста (измерен в метри), повдигнат на втора степен. Резултатите се тълкуват по различен начин в зависимост от пола на възрастния човек.(ИТМ)=Тегло(кг.) / Височина(м.)2

Например жена с ръст 170 см, която тежи 65 кг, ще има ИТМ 22,49. ( умножаваме 1,7*1,7 и разделяме 65 на полученото число). Това тегло е в границите на нормалното.
Moжете да определите вашите стойности, като ги сравните със следната таблица (за хора на възраст над 18 години):

Стойности на ИТМ
По-малко от 19 Тегло под нормата
От 19 до 24 Нормално тегло
От 24 до 30 Наднормено тегло
От 30 до 40 Затлъстяване
Повече от 40 Силно затлъстяване

При изчисляването на ИТМ за деца се взема под внимание и растежа и затова стойностите се различават от тези на възрастните.

Формулата за изчисляване индекса на телесната маса отново е същата, както при възрастните хора:

(ИТМ)=Тегло(кг.) / Височина(м.)2

За определяне на резултата тук обаче се използват процентни групи. По този начин резултатът на детето се сравнява с резултатите на връстниците му от същия пол. Например, ако дадено дете има ИТМ в 50-тия процент, това означава, че 50% от връстниците му имат по-нисък и 50% по-висок индекс на телесна маса.

На следващите изображения ще видите графики с разпределението на стойностите на ИТМ по възрасти за момчета и момичета:

IBM boysIBM girls

Ето и един пример, за да ви помогнем да се ориентирате при използването на графиките:
10 годишно момче с ИТМ (индекс на телесната маса) 20 кг/м2 е в групата на 85%, т.е 85% от връстниците му имат по-нисък ИТМ и можем да кажем, че момчето е с наднормено тегло.

За деца с ИТМ със стойности, които са извън рамките на нормалните (без значение дали стойностите са ниски или високи) е добре да бъдат взети мерки за регулиране на теглото.
В днешно време хобитата на повечето от децата са свързани с телевизия и компютърни и игри и за съжаление затлъстяването е все по-често срещано.
Най-доброто, което можете да направите за своето дете, ако то страда от затлъстяване, е да го насърчите да прекарва повече време във физическа активност навън. Препоръчителното време за деца под 5 години е около 180 минути на ден, а за деца от 5 до 18 години – поне 60 минути на ден.
Промените в живота и ежедневието на детето ще се случат най-лесно, ако цялото семейство се присъедини към здравословния начин на живот и увеличи спорта и разходките навън, за да даде пример на детето, което има проблеми с теглото.

За децата, Полезни съвети