Страхът от кавги кара родителите да ограничават децата си от игри навън?

Playing outdoor    Според проучване, направено в Британия през последната година, страхът от обезпокояване на съседите е причина много родители да ограничават играта на открито на своите деца. Повече от четвърт (28%) от анкетираните 1000 родители споделят, че се притесняват да не бъдат критикувани от съседите, ако оставят децата си да играят навън без надзор и да вдигат шум. Почти една трета (32%) считат, че позволявайки на децата си да играят с топка или на други шумни колективни игри, ще си навлекат неприятности с близко живеещи хора.

   Проучването обхваща 1000 деца на възраст от 5 до 16 години и 1000 родители с деца на същата възраст. 53% от децата са заявили, че искат да играят навън повече, отколкото в момента го правят. 13% от всички деца казват, че възрастните на местата, където живеят, като цяло не одобряват детските игри и шумотевиците навън, докато 10% смятат, че според възрастните играта с приятели на открито не води до нищо добро.

   От възрастните 13% посочват трафика на превозните средства като сериозен проблем и заплаха за играещите навън деца. 28% мислят, че непоносимостта на съседите е проблем за играта на открито.
    Източник: http://www.bbc.co.uk/news/education-23588941

   В същото това време знаем, че динамичните игри навън са жизнено важни за здравословния растеж и развитието на децата. Лекарите препоръчват поне един час физическа активност дневно.

   Като че ли ние, българите, обичаме да критикуваме чуждото поведение, но в същото време не ни се нрави да бъдем подлагани на критика. Как мислите, дали българските родители имат подобни скрупули, свързани с играта на децата и нарушаването на спокойствието на околните? А дали хората у нас като цяло са склонни на нетърпимост към чуждите малчугани, игрите и врявата, която вдигат?

   Ще бъде интересно да споделите в коментарите и вашите преживявания и опит. Попадали ли сте в конфликт, свързан с играта на децата ви? А вие самите дразните ли се от шумотевицата на околните деца?

Детски площадки, За децата